×
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
admin
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
Zinarê Xamo Salek dîsa pir zû derbas bû ! Aslan, sal dîsa zû derbas bû, me hew dît 9ê adarê hat jî. Ez û Hêvî îro dîsa bûn mîvanê te. Tu rastiyê dixwazî min ji bîr kiribû. Lê do ne pêr, nizanim çawa bû, wek heft kes ji min ra bibêjin, ”ma qe...

Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
admin
Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
Welatê me Kurdistan ji derveyî îradeya gelê me bi çar perçeyan ve hatîye perçe kirin. Eve nêzîkî sed salîye ku Tirkîye, Îran, Iraq û Sûrîye , di meseleya  Kurdistanê de hemû pirs û pirsgirêkên di navbera xwe de datînin alîyekî û bi hevdu re pla...

Radio Ashti
admin
Radio Ashti
Sipasdarê birayê Haci KardoxiAştî û Radio Ashtî me, sipasdarê dost û hevalên ku bi sebir 4 saetan li me guhdarî kirin û em bi tenê nehiştin im. Mixabin derfet nebû ku bersîvên temama pirsan bidim. Em di têkoşîna rizgarîya neteweyî de bi hev re n...

19 sal zû derbas bûn
Zinare Xamo
Sal zû derbas dibin, min hew dît salek din jî derbas bû û wa ye dîsa 9ê nîsanê hat. Erê pismamo, 19 sal di ser wefata te ra derbas bûn. Îro dîsa ez û Hêvî bûn mîvanên te. Lê vê carê em ne bi tenê bûn, Mumtaz Aydin Roza Kurdî, Erdal Kurdman, ez û Hêvî...

Xwezî gorr bihata zimên
Zinare Xamo
Xwezî gorr bihata zimên
Aslan, sal zû derbas dibin, me tew nedît 18 sal çawa derbas bû. Îro ez û Hêvî dîsa bûn mîvanê te. Li ber serê te me bi hesreteke kûr û bi xemgîniyeke mezin rojên borî yad kirin. Me bîstekê qala te kir. Hêvîyê got, qey qismet û nesîbê te ev ax, ev gor...

Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Fuad Onen
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne. Li gorî rayedarên Sîstema Serwerîya Tirk, ev şer ji bo wan mijara bekayê (mayin-nemayinê) ye. H...

Me îro silavek da gorra hevalekî pir ezîz !
Zinare Xamo
  Mehmet Aslan Kaya 17 sal berê di rojeke wiha da di 51 saliya xwe da ji nişka ve, bêyî ku kesî nerehet bike, bêyî ku haya kesî pê xe wek çirayekê vemirî û çû gerdûneke din. Mirina wî ne malbata wî tenê, bi sedan, bi hezaran kesên ev kurdê fed...

Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Zinare Xamo
Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Min got pismam sal zû dibuhirin, 16 sal derbas bûn. Hemû dost û hevalên te, zarokên te dersa matamatîkê dida wan, xortên te alîkariya wan dikirin hemû mezin bûne û di civata Swêd da hatine der û meqamên muhîm, ji bo gelê xwe xebatên pir baş dikin. &n...

Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Fuad Onen
Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Di sîyeseta Kurdistanê de du problemên esasî hene. Yek jê, taleba desthilatîya navendî lawaz e, taleba jêr desthelatîye, bi tirkî ”alt îktîdar” ew taleb xurt e. Lê taleba desthelatîyên navendî lawaz e. Sedemek ji, ku sernîvîsa vê panelê j...

Serxwebûna Kurdistanê
Fuad Onen
Serxwebûna Kurdistanê
Sîyeseta partî, rêxîstin,saziyên bakurê Kurdistanê dev ji hedefa serixwebûnê berda ye. Ji delva hedefênserxwebûnê, otonomî, federalî an demokrasî te parastin. Di vir de anormalîyekheye. Yanî îro ji her demê betir taleba serxwebûn û yekîtîya Kurdistan...

Page 1 of 6First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  Next   Last   
13

Bir milyon kişiyi aşkın bir insan yığınının yaşadığı Efrîn toprakları, 24 günden beri bombardıman altında. Efrîn’in tek suçu insan, insanlarının belirgin suçu ise çoğunlukla Kürt olmasıydı.

Türk rejiminin şefi, yıllar önce, ta 2006 yılında, bir dergiye verdiği mülakatta, “biz olduğumuz sürece, Kürtlere asla yer yoktur. Onlar Arjantin’de de devlet olsalar, karşı çıkarız" diyordu.

Bu Gürcü oğlunun, Kürtlere özel kinin nedeni bilinmiyor, ama başkomutanı olduğu ordu, 24 gün önce, tastamam 72 uçakla, bu topraklarda kırımın açılış vuruşunu yapmıştı. Bu çağda, bu kadar uçakla saldırı, ancak ve yalnızca ırkçı barbarlığın kalıbından çıkması, Dimitrof’un sözüyle “zincirlerinden boşalması"yla mümkündü. Başka türlü izahı yoktu.
Hitler bile, canını almaya, ruhunu söndürmeye çıktığı Britanya seferinin açılışını, 72 tane bombardıman uçağıyla yapmamıştı.

Efrîn toprakları, uzun uzun bombalandı. Uçaklar, gök yüzünden çekilince, uzun menzilli toplar, tanklar rastgele füzeler ateşlemeye, gülleler patlatmaya başladılar.

Kürtlerin, uçaklara karşılık verecekleri tayyareleri yoktu. Uzun menzilli topları da. Siperlendikleri yerde, sessizce beklediler. Bu sırada yerden göğe, toprak renginde bulut kümeleri yükseliyor, havadan yere toz ve toprak sağanağı iniyor, insan feryatları bir anlık sessizliğin sesi olarak birbirine karışıyordu. 

Hedef, insan barınağı topluluğu köyler, kasabalardı. Orada yaşayan insanlar. Can çekişme tınlamalı, kahırla inlemeli…

Avuç içi kadarlık Efrîn’in her yanı sivil yerleşim alanıydı. Köy, şehir ve kasabalarda, açıkta hemen hemen askeri tesis hiç yoktu. O nedenle hedeflerin tümü, sivil hayatın devindiği alanlardı.

İlk üç gününde, 11 bebek ve çocuk katledilmişti. Çocuk ve bebek katli zaferse eğer, buydu Türk ordusunun zaferi. Bir sessiz, kıpırtısız mezarlıkların yapı taşları…

Tesbit edebildikleri bütün mezarlıklara saldırmış, toprağı yaralama ve mezar taşlarını tahrip ile ölülerden intikam alınmıştı.

Bu da, onlara yakışan bir hareketlerden biriydi. Son yıllarda IŞİD (DAİŞ) İslamı izinde giderek, her yerde bunu yapıyorlardı.

İnsan katliamına gelince: Efrîn, Kürtlerin hayatındaki ilk katliam girişimi değildi. Kürtler, Türk devletinin ömrü olan yüz yıldan beri, kan nehirlerinden geçerek geliyorlardı.

1925 Haziran’ı ile Ekim sonu arasında Lice, Hani, Hazro, Kulp dörtgeninde, bebeği, ihtiyarı ile ele geçirdikleri bütün insanları kırarak, adeta kanda banyoyu başlattılar. Kırım ve kan sesi, burada uç verip bütün Kürdistan’a yayıldı.

1930 yılında, Geliyê Zilan’da, kendi rakamlarıyla 15 bin kişi bir arada katledildi. Ermenilere yaptıklarının benzeri bir soykırımdı, bu. Sayısız ailenin “yurt u ocağı" söndü, bu kırımında. “Xart û azıv“ların, “derguş û zarok"ların, gencecik gelinler, kartal bakışlı gençlerin yere dökülen kanıyla, birçok soy kurudu.

1932, Erciş‘in tek cami, toplama merkeziydi. Akşam karanlığı çöktüğünde, buradaki esirler birbirine bağlanarak, kasabanın batısına düşen dönemeçte bulunan Ermeni’nin değirmeni ağaçlığına götürülüyor, kurşuna diziliyordu.

1938’de, insanlıktan umudunu kesip mağaralara sığınmış Dersimliler, katillerin şefi deyimiyle “fareler gibi zehirlenerek" topluca katledildiler.

Katillerden kaçanların bir kısmı Efrîn’e sığındı. Nuri Dersimi bunlardan biriydi. Nuri Dersimi’nin aynı adı taşıyan torunu, yıllar sonra dedesinin başkaldıran ruhu olarak onları karşılıyordu.

Ve ben bu satırları yazarken, masamda Efrîn’in Raco kasabası ile köylerinde çekilmiş fotoğraflar… Fotoğraf karelerinde medeni insanların, insani bir hayat sürmek için, inşa ettikleri kutu kutu evler, yarı enkaz halinde. Her biri ayrı ayrı, uzaktan bağırıyor adeta:

“Bir güzelliktim, barbarların darbesiyle yıkıntıya döndüm!.."
Bazıları, şil şil yarılmıştı. Sokaklar enkaz yığınıydı. Yarı yıkık binalardan sarkan elektrik kablolarının ucunda, beton parçaları sallanıyordu.

Öte yandan Türk Genelkurmay Başkanı General Hulusi Akar’ın bir açıklaması: “Sivillerin zarar görmemesi için azami çabayı gösteriyoruz."
General devam ediyordu: “Teröristler, sivil katliam var demek için, sivil giyiniyorlar.“

Bu general bir tuhaf. Hurafeler diyarında dolaşıyor. Gelişmemiş beyni, masalımsı gerekçe yapıyor. Roboskî’de böyle olmuştu. Roboskî onun eserdir. Gerilla lideri Bahoz Erdal, bütün sınırlar kendisi için açık olduğu halde, generale göre sınır taciri çocuklar arasına karışıp içeriye sızmak isterken vurulmuştu. Katliamın gerekçesi, buydu generalin. Şimdi de, katledilmiş bebekler sivil giyinmiş teröristti ki, bu uydurukçuluk onun aklına yakışıyordu…

Ayrıca o, Sur’un, Cizîra Botan‘ın, Şırnak, Nusaybin, Yüksekova ve öteki harabe şehirlerin yaratıcısıydı. Şehirlerin katili…

143 kişiyi bodrumlarda diri diri yakan katillerin de komutanıdır, bu adam. Yalanı meslek edinmiş biridir. Bozuk kişiliği ve TC’nin kötülükler tarihini bilmezsek, Cizre, Sur ve Şırnak’ta kullanılan katiller iş başında olduğu halde, Generalin sivillere zarar verilmediği sözüne inanabilirdik. Ayrıca ölü bebeklerin sivil giyinmiş “teröristler" olduğuna da…

Ama açık olan gerçek tektir: General zorda. Çünkü, sert bir kayaya çarptı. Yalanlar maratonu ile kendi kamuoyunu dolandırmaya çıkması bundan.
 

Posted in: Tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
Fuat Önen
ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
. Kuzeybatı Kürdistan’daki legal Kürt siyaseti çok kötü bir sınav verdi yani henüz ortada devlet tarafından çizilen bir çerçeve olmadan sırasıyla ”muhatap biziz, muhatap biziz, bizi de muhatap alın” diye sıraya girdiler. Oysa bu mes...

YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Fuat Önen
YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Bölgede ve belki de dünyada, devrimci dinamiklerin en fazla faal olduğu ülke Kürdistan'dır. Maalesef; egemen siyaset tarzı, egemen siyaset sınıfımız, bu gerçekliğin uzağındadır. Ama doğrular inatçıdır ve biz de bu doğruları inatla savunmaya, bütü...

Modernite
Fuat Önen
Modernite
Buradan bir devrim çıkmaz. Önce onu söyleyelim. Bu bir karşı-devrimdir! Kime karşı, karşı devrim? Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesinde kalan ezilen uluslara karşı bir karşı-devrimdir. Türkiye'deki Sosyalist - Komünist Harekete karşı, bir kar...

TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Fuat Önen
TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Kürdistan'daki savaş, esas savaş dinamiği, işgalci-sömürgeci devletlerdir. Bu çok uzun süren, bir işgal olduğu için zaman zaman bu geriler, zaman zaman tırmandırılır. Ama savaş durumu, işgal sürdüğü müddetçe devam eder. 2015, özellikle Temmuz'...

DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Fuat Önen
DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Bundan sonraki dönem için ben: “Bağımsız Birleşik Kürdistan'ı hedefleyen devrimci partilerin, örgütlerin daha fazla güçleneceğini, Kürdistan’ın bütün parçalarında, özellikle; Kuzeybatı Kürdistan’da da bağımsızlıkçı düşüncenin da...

KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
Fuad Onen
KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
1925 ayaklanması dini bir hareket miydi, milli bir hareket miydi? Bunu (bu tartışmaları) yapanlar, esas itibariyle kolonyalistlerdir. Bu hareket milli bir harekettir. Dini motifleri yaygın olarak kullanılmıştır. Hareketin öncüsü, Nakşibendi şeyhidir....

KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Fuat Önen
KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Bir parçada başarı kazanmak Kürdistan meselesini çözmez. O başarının kalıcı olması için bir sürekli devrim anlayışına sahip olmamız lazım. Yani Güney Kürdistan'da, bir federal yapı olunca, Güney Kürdistan kurtulmuş olmuyor. Kürdistan meselesi, bi...

KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Fuat Önen
KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Lenin'in bir sözü var: “Zincirde öyle bir halka var ki o halkayı tuttuğun zaman, bütün zinciri kontrol edersin.” Kuzeybatı Kürdistan için söylersem: “Bu halka, devrimciler örgütünün oluşturulmasıdır.” Bu oluşturulmadığı...

AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Metin Sandalci
AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Bu denli kesin tanımlamalar üzerinden oluşmuş siyasal hedef ve perspektiflerin teorik-pratik etkisi, ikili bir görevle karşı karşıyadır. Bir taraftan yenilgi ve yılgınlıklardan oluşmuş egemen siyaset tarzının etkilerini yıkmak, diğer taraftan devrimc...

Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Nefel Gün
Ayrılıkçı Yazılar-2 Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Bu kitapta “Bağımsız Kürdistan hayaleti[1]”nden korkanların, bu korktuklarını başlarına getirmek için oluşturulması gereken, devrimciler örgütünün benimsemek zorunda olduğu, teorik ve pratik hat çizilmektedir. Zaten kitabın alt başlığının...

Page 1 of 26First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next   Last   
123movies