Fuat Önen posted on May 18, 2023 21:07
Pêlkurd sorumlususunuz. Nedir bu Pêlkurd? Bir parti mi? Bir hareket mi? Pêlkurd'ten başlayalım. Bir de “ayrılıkçılık” genellikle sömürgeci devletlerin bize söylediği bir deyim. İşte ayrılıkçılar diye. Siz kendinizi ayrılıkçı olarak tanımlıyorsunuz. Onu da yanı başında açar mısınız?
-Şimdi aslında sömürgeciler, bize ayrılıkçı demiyorlar. Türk sömürgecileri bize bölücü diyorlar. Normalde ulusal bağımsızlık hareketlerinin mücadelesi; zorla, içinde tutuldukları siyasi bütünden ayrılma mücadelesidir. Bu siyasi bütünü reddederek, ondan ayrılıp, bağımsız devletini kurma mücadelesidir. İşte İngilizce “seperatizm” diyorlar. Biz, bağımsızlıkçılık kavramını daha çok kullanıyoruz ama onun yanında buna işaret etmek için “ayrılıkçıyız” diyoruz. Biz, Türk devletinin Kürdistan'dan çekilmesini ve Kürdistan'da ayrı bağımsız bir devlet kurulmasını savunduğumuz için ayrılıkçıyız.
Sömürgecilerin dediği gibi de bölücü değiliz. Tam tersine birleştiriciyiz. Yüz yıldır dört parçaya bölünmüş Kürdistan'ın birliğini savunuyoruz. Bu anlamda ayrılıkçı, siyaseten ayrılıkçı, Türk devletinin Kürdistan'dan çıkmasını hedefleyen ama aynı zamanda birleştirici, Kürdistan'daki dört parçanın birliğini savunmak anlamında, ayrılıkçı diyoruz.
Pêlkurd esas olarak, bu zemin üzerine oluşmuş, bir inisiyatiftir.. Bu bilinen türden bir siyasi örgüt değildir. Daha çok bir kadro hareketidir. Kürdistanın Bağımsızlığını ve Birliğini tarihsel, siyasal, sosyal hakkı olarak gören ve bunu kimseyle tartışmayan bir siyasi harekettir. Yani biz bu siyasi hedefimizi kimseyle tartışmıyoruz. Bu bizim siyasi doğrumuzdur. Bizimle ilişki, iletişim kurmaya çalışanlar. Bu temel düstur üzerinden ilişki, iletişim kurmaya çalışırlar. Dolayısıyla Pêlkurd İnisiyatifi, bağımsızlıkçı olmayan çevrelere kapalıdır.
Yani işte federasyonu savunursan da gel, otonomiyi savunursan da gel, ya da Türkiye'de demokrasiyi savunursan da gel diye bir siyasi tutumumuz yok. Tam tersine, bağımsızlıkçıların, diğer siyasi hedefi olan örgütlerden ayrılmalarını savunuyoruz. Bağımsızlıkçılar kendi siyasi örgütlerini kurmalıdırlar diyoruz. Kuzeybatı Kürdistan'da; Kürt hareketi içinde neredeyse her boydan siyasi örgütler var. Federalistler var, Otonomistler var. Statü talebi olmayan, sadece demokrasi talebinde olan, Kürt hareketleri var. Kuzeybatı Kürdistan'da esas siyasi boşluğun, aynı zamanda örgütsel boşluğun, bağımsızlıkçı cenahta olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu bir siyasi inisiyatif, açık alanı kullanan, bir siyasi inisiyatif. Ama hedefinde, Kürdistan'da devrimci bir örgüt kurmak olan bir siyasi insiyatif. Devrimcilerin örgütünü de yaratmayı hedefleyen bir siyasi inisiyatif. Yani özellikle devrimcilerin örgütü diyoruz. Devrimci örgüt demiyoruz. Sadece devrimcilerin katıldığı bir siyasi örgüt gereklidir. Bunu önemli sayıyoruz. Kuzeybatı Kürdistan'da; “Örgütsel anlamda temel hedef, devrimciler örgütünü oluşturmaktır.” diyoruz…
Bunun dışındaki sahalarda, farklı düşünceleri savunan kadrolarız. Yani benim gibi komünizan devrimci bir kadro da var. Liberal demokrat bir siyasal düşünceyi savunanlar da var. Tartışmadığımız tek mesele Kürdistan'ın birliği ve bağımsızlığıdır. Bu bizim ortak doğrumuzdur. Zaten bize göre siyaset, doğruları arama peşinde olan bir faaliyet değildir. Siyaset, kendi doğrularını realize etme, gerçekleştirme mücadelesidir. Bu bizim doğrumuzdur. Bir ölçüde bizim kimliğimizdir. Bu hariç, diğer Kürdistan'ın bütün temel meseleleri, tartışmaya açıktır. Yani tek tip, ideolojik insan üretmeye dönük, bir inisiyatif değil bu, kendi içinde düşünsel anlamda plural-çoğulcu olan ama siyasal hedefte örtüşen kadroların bir inisiyatifidir. Böyle bir kadro hareketi olarak tanımlayabiliriz.
Bilinen klasik örgütler gibi işte lideri şusu busu yoktur. Şimdilik dönem sözcülerimiz var. Üç tane arkadaş, zaman zaman konuları ve uzmanlık alanları gerektirdiği ölçüde sözcülük yapıyoruz. Ben daha çok siyaset sahnesinde sözcülük yapıyorum. İşte tarih, dil konusunda sözcülük yapan arkadaşlarımız var: Şemsettin Işıklı, Köroğlu Karaaslan gibi. Bu sözcüler de zamana, zemine göre değişebilir. Yani böyle statik bir örgütsel yapı yok. Değişime, yeni katılımlara açık bir inisiyatiftir Pêlkurd. Zaten çıkarken başlıklı yazıda da Pêlkurd'un temel prensiplerini yazmaya çalıştık.
-Peki, hocam Kuzey Kürdistan'da şu an değil mi temel? Öbür parçalarda ve Rojava için bir şey söz konusu değil diyorsun.
-Yani bu tartışmalı bir konudur. Seksen öncesi, dört parçada ortak bir örgütlülük de tartışılıyordu. Aslında ben o fikre çok uzak biri değilim ama şu anda hareket noktamız, Kuzeybatı Kürdistan'da bir devrimciler örgütü yaratmak. Sonunda Birleşik Kürdistan'ı savunan herkes gibi diğer parçalarla da çok yakın ilgi, iletişim halinde olmamız gerekiyor. İleride dört parçanın ortak devrimciler örgütü gündemimize gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Muhtemelen gelir diye düşünüyorum ama şu anda çalışma sahası olarak başlangıç itibarıyla, Kuzeybatı Kürdistan'ı esas alıyoruz.
Zerdeşt TV
13-05-2023