Fuat Önen posted on November 25, 2021 18:51
Türk devleti dünya güç dağılımı içinde tarifsiz bir devlettir. Ne Batı kampında sorunsuz durabiliyor ne Avrasya kampına geçebiliyor. Krizin ana nedeni bence budur ve bunun nedeni de Kürdistanın giderek tarih sahnesine çıkmasındır. Bu devleti esas ürküten ve bu kamplar arasında manevra yapmasına yol açan esas neden de budur.
Günümüzde bu siyasi krize bir de ekonomik kiriz eklendi. Zaten ahlaki kriz Cumhuriyetin kuruluşundan beri vardı , çünkü bu devlet Otokton halkların toprakları üzerinde Aloktonlar tarafından kurulmuş bir devlettir. Böyle bir devlet ve bu devletin şekillendirdiği toplum yapısı içinde ahlaki duruş beklemek doğru degildir. Çünkü kuruluşu ahlaksızcadır. Bölgedeki bütün Otokton halkları tasfiye etmişlerdir. Ermeniler, Rumlar, Lazları bütün bunları jenoside tabi tutmuşlardır. Önlerinde kalan tek engel Kürtler ve Kürdistan'dır , bunuda zamana yayılmış jenosidle ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.
Şimdi böyle bir devlet tarafından oluşturulan toplum yapısından güçlü , ahlâkî refleksler beklemek doğru degildir.
Benim kanaatimce bu kriz gittikçe daha derinleşecektir. "Bu bir siyasi iktidar krizi değildir, bu bir devlet krizidir" Bu kriz gittikçe derinleşecektir . Cumhur ittifakı gidip Millet ittifakı gelince de bu krizi çözecek bir argümana , projeye de sahip değildir.
Onun için Kürdistanî siyasiler giderek derinleşecek bu krizin içindeki bir Türkiye devletine karşı mücadele ettiklerini bilince çıkarmalıdırlar. Güçleri yeterse bu krizi derinleştirmeye çalışmalıdırlar.
Kürdistanî siyasetin Türkiyenin krize girmesini önlemeye çalışmak gibi bir görevi yoktur. Şunu çok açık söylemek lazım "Kürdistanın kuruluşu Türkiye'nin kriziyle ilişkilidir"
Eğer Turkiye devleti bir kriz içinde değilse ; Kurdistan halkı ,Kürdistanî siyaset kendi cephesinden bu devleti krize zorlamazsa bu mesele çözülecek bir mesele değildir. Dünyadaki bütün deneyimlere baktığımız zaman da gözüken odur.
Dolayısıyla bence Kürdistanî siyaset Türkiye'deki krizi derinleştirmeye , Kürt hareketini geliştirmeye ve Kürdistanı esas alan bir siyaset tazıyla , milli sınırları öne çıkarmaya çalışmalıdır .