×
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
admin
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
Zinarê Xamo Salek dîsa pir zû derbas bû ! Aslan, sal dîsa zû derbas bû, me hew dît 9ê adarê hat jî. Ez û Hêvî îro dîsa bûn mîvanê te. Tu rastiyê dixwazî min ji bîr kiribû. Lê do ne pêr, nizanim çawa bû, wek heft kes ji min ra bibêjin, &rdquo...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (846)


Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
admin
Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
Welatê me Kurdistan ji derveyî îradeya gelê me bi çar perçeyan ve hatîye perçe kirin. Eve nêzîkî sed salîye ku Tirkîye, Îran, Iraq û Sûrîye , di meseleya  Kurdistanê de hemû pirs û pirsgirêkên di navbera xwe de datînin alîyekî û bi hevdu re p...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (1242)


Radio Ashti
admin
Radio Ashti
Sipasdarê birayê Haci KardoxiAştî û Radio Ashtî me, sipasdarê dost û hevalên ku bi sebir 4 saetan li me guhdarî kirin û em bi tenê nehiştin im. Mixabin derfet nebû ku bersîvên temama pirsan bidim. Em di têkoşîna rizgarîya neteweyî de bi hev re ...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2207)


19 sal zû derbas bûn
Zinare Xamo
Sal zû derbas dibin, min hew dît salek din jî derbas bû û wa ye dîsa 9ê nîsanê hat. Erê pismamo, 19 sal di ser wefata te ra derbas bûn. Îro dîsa ez û Hêvî bûn mîvanên te. Lê vê carê em ne bi tenê bûn, Mumtaz Aydin Roza Kurdî, Erdal Kurdman, ez û Hê...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (1644)


Xwezî gorr bihata zimên
Zinare Xamo
Xwezî gorr bihata zimên
Aslan, sal zû derbas dibin, me tew nedît 18 sal çawa derbas bû. Îro ez û Hêvî dîsa bûn mîvanê te. Li ber serê te me bi hesreteke kûr û bi xemgîniyeke mezin rojên borî yad kirin. Me bîstekê qala te kir. Hêvîyê got, qey qismet û nesîbê te ev ax, ev gor...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2093)


Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Fuad Onen
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne. Li gorî rayedarên Sîstema Serwerîya Tirk, ev şer ji bo wan mijara bekayê (mayin-nemayinê) ye. H...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2318)


Me îro silavek da gorra hevalekî pir ezîz !
Zinare Xamo
  Mehmet Aslan Kaya 17 sal berê di rojeke wiha da di 51 saliya xwe da ji nişka ve, bêyî ku kesî nerehet bike, bêyî ku haya kesî pê xe wek çirayekê vemirî û çû gerdûneke din. Mirina wî ne malbata wî tenê, bi sedan, bi hezaran kesên ev kurdê...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2259)


Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Zinare Xamo
Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Min got pismam sal zû dibuhirin, 16 sal derbas bûn. Hemû dost û hevalên te, zarokên te dersa matamatîkê dida wan, xortên te alîkariya wan dikirin hemû mezin bûne û di civata Swêd da hatine der û meqamên muhîm, ji bo gelê xwe xebatên pir baş dikin. &n...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (3758)


Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Fuad Onen
Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Di sîyeseta Kurdistanê de du problemên esasî hene. Yek jê, taleba desthilatîya navendî lawaz e, taleba jêr desthelatîye, bi tirkî ”alt îktîdar” ew taleb xurt e. Lê taleba desthelatîyên navendî lawaz e. Sedemek ji, ku sernîvîsa vê panelê j...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (3836)


Serxwebûna Kurdistanê
Fuad Onen
Serxwebûna Kurdistanê
Sîyeseta partî, rêxîstin,saziyên bakurê Kurdistanê dev ji hedefa serixwebûnê berda ye. Ji delva hedefênserxwebûnê, otonomî, federalî an demokrasî te parastin. Di vir de anormalîyekheye. Yanî îro ji her demê betir taleba serxwebûn û yekîtîya Kurdistan...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (4246)


Page 1 of 6First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  Next   Last   
25

 Kürd ve Kurdistan halkı Bağımsız Kurdistan’da yaşamaya hazırdır ama Kürd siyasi erki bağımsız Kürdistan kurma ve yönetme gücüne sahip değil. Bağımsızlık referandumu ve sonrasında yaşananların özeti budur.  

Birileri diyor ki:
“Referandum olmasaydı!.. ” 
Olmuş, yaşanmış, halkın yüzde doksan üçünün evet dediği bir olaya nasıl ‘olmasaydı’ deme aymazlığını, ahmaklığını gösterebiliyorsun? 
Bundan daha düşmanca ve aptalca bir sözde ‘fikir yürütme’ olabilir mi?
Referandum olmasaydı, Kerkük’te, Şengal’de, Tuzhurmatu’da Kurdistan Hukumeti’nin tüm kararları hâkim mi kılınacaktı?

Referandum olmasaydı, şer üçgeni türkiye+iran+ırak, ‘demokratik dost’ mu kesilecekti?

Referandum olmasaydı, ABD’nin mektupbaz Tillerson’u her vaadini yerine mi getirecekti? Kurdistan’ın bağımsızlığının ateşli savunucusu mu olacaktı?
Referandum olmasaydı, sapı bizden olan baltalarımız, her baltaya sap olanlarımız eksilecek miydi?

Referandum olmasaydı, birbirinin millete mal olan eksikliğinden, yenilgisinden kendine kâr devşirmeye çalışan hasta ruhlu partilerimiz ve onların liderleri (‘hasta ruhlu’ tabiri istisnasız olarak hepsi için geçerlidir) gayrete gelip ulusal strateji temelinde çalışmaya mı başlayacaktı?

Referandum olmasaydı, tam elli yıldır (1966’dan bu yana) milli çıkarları, ailesel / partisel çıkara peşkeş çeken Barzani ve Talabani klanları, bütün kırgınlıkları unutarak ebedi kardeş olup birlikte milli dava mı yürütecekti?  

Referandum olmasaydı. ‘Ulusal Kongre’ fırsatçılığından bir türlü vazgeçmeyen PKK baronları, Güney Kurdistan’ın ayağının altını kazmakla değil, Güney’de Kurdistan kurulmasına destek vermekle, Hewlêr’i, Suleymaniye’yi yüceltmekle mi uğraşacaktı? Milli bayrağa karşı dahi alerji duyan ‘Kürd’ etiketli bu ‘demokratik grup’tan  mı çare bekliyorsunuz?

Yıllardır dış mihrapların yönlendirmesi ve Kürdlerin eli ile beynimize ve yüreğimize ‘bağımsızlık olmadan da özgürlük olur’ biçiminde MİT, Muhaberat, İtlahat patentli ihanet düsturu enjekte edilmeye çalışılıyor. Bağımsızlık Referandumu, bu kepazeliğe Kürd halkının verdiği mükemmel ve toplu bir cevaptı.

Mesud Barzani ve ekibi, Referandumun sonuçlarını savunma gücüne, hazırlığına ve basiretine sahip olmayabilir – ki olmadığını da ‘referandum sonuçlarını askıya alma’ yalvarışıyla / çaresizliği ile ortaya koymuş bulunuyor. Bu gerçek, Bağımsızlık çabasının yanlış olduğu anlamına gelmiyor. ‘Zamansızlık’ mı? Bu boş bir retoriktir. Güney Kurdistan’da 20 yıldır her gün bağımsızlık zamanıdır. Bu zamanı ebedileştirecek irade yok sadece. Üstelik irade  gösterene de çelme takanlar, irade sahiplerinin on katı kadar.  

25 Eylül 2017 tarihinde (tam bir ay önce) yapılan Bağımsızlık Referandumu, hiç kuşkusuz son Kurdistan tarihinin en şanlı günü, Kurdistan Bölgesel yönetiminin en doğru çıkışı, şahsen Mesud Barzani’nin en büyük eylemi idi. ‘Askıya almalar’, ‘dondurulmalar’ ile değerini asla kaybetmeyecek tarihi bir adım olarak tarihteki ebedi yerini almıştır referandum.

Bağımsızlık referandumu ile sadece Güney Kurdistan halkımızın değil esaret altında tutulan tüm Kürd halkının bağımsızlık umutları hukuki tescile kavuşturuldu.  

Bu milli kazanımın, şahlanışın, zaferin ardından ‘referandum olmasaydı’ diye kendini inkâra doğru iradesizce rota kıran kardeşlerimin kendilerini bir daha gözden geçirmelerinde fayda olduğuna inanıyorum. 

**
Kurd milleti, Ulusal bir dava yürütüyor. Uzun sürdü… Daha da uzun sürecek gibi. Uzun sürecek diye yaşamın anlamı olmuş bir ülküden, mefkûreden vazgeçmeyeceğimiz kesindir.

Bu yazıda güncel siyasi ayrıntılara girmeyeceğim.   
Kerkük yenilgisinden iki gün sonra sosyal medyada şöyle yazdık:
“Rewş zêde ne baş e, giran e yanê. Du rêya serokatiya Herêma Kurdistanê heye:

1 – Divê hêz û baweriya gelê Kurd bigre pişt xwe û şerê parastinê (serxwebûnê) dijberî dagirkeriya Bexda, Enqerê û Tehranê bimeşîne û erdê Kurdistanê ji dijmin rizgar bike, bîrdoziya referandûma serxwebûnê xwedî derkeve.

2 -  Li bin çavderiyê Emrika û Rojava bi Bexda re diyalog destpê bike”.
Tükçesi; Kurdistan yönetiminin iki yolu var. Ya bağımsızlık için savaşacak ya da Bağdat ile diyalog yolları arayacak.

Barzani ikincisini seçti veya seçmek zorunda kaldı.
Böylesi bir seçime yetersizlik, yeteneksizlik, çaresizlik, sorumsuzluk, hesapsızlığın feci sonucu filan demek mümkündür.  

Mesud Barzani’nin yeni bir çıkış yapma gücü var mı? Bilmiyorum.
Bendenizin liderlere yaklaşımı hep şöyle oldu:    
Halkıma özgürlük alanı açtığın, bağımsızlık mücadelesi verdiğin, umutları tazelediğin kadar liderliğin kabulümdür.

Lider kişilerin halkı kullandığı söylenir. Bendeniz hep ‘kullanılanlar’ tarafında olduğu için lider kesimlerin nasıl bir duyguya sahip olduklarını anlamaz.

Lider kişileri, parti ve klanları kullanmak gerekir. Bakın, buna inandım ve mümkün olduğunu tecrübede teyit ettim.  

İstinat noktası; liderler, partiler değil, o sihirli ‘ulaşılmaz’ AMAÇ olan toplulukların kazanma şansı vardır yalnızca. 
Yürütülen dava milli bir davadır partiler arası veya partiler davası değil ki… 

Zayıf koşullarda diyalog önerisi yapmak, yenilginin dolaylı itirafıdır. Barzani yenildi. Yenilgi ihanet değildir. Yenilgi yenilgidir sadece. Başaramamaktır.

Barzani’nin ve Kurdistan bölge hükûmetinin yenilgisi, yurtsever Kurdlerin bağımsızlık fikrine daha sıkı sıkıya sarılmasının zorunluluğunu da ortaya koymuştur.

Belki Bağımsızlık Mücadelesinin Barzani dönemi bitti. Bitip bitmemesi fazla önemli de değil, bir ayrıntıdır.  
Şuan hissettiğimi hisseden (milli hissiyat), düşündüğümü düşünen (ortak akıl) yüzbinler, belki milyonlar var.

Kimse bizi yenemez. 
Yenilen partiler, onların basiretsiz liderleri olabilir. Bizler halk olarak dimdik ayaktayız, yerimizdeyiz. 

**
Yeni bir şeyler yapmak lazım. 
Yeni bir şeyleri her zaman yapmak lazım.
Hejarê Şamil
hejare_sahmil@hotmail.com
 

Posted in: Tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

DEVRİMCI DİLE KARŞI, UZLAŞMA DİLİNİN DAYATILMASI
admin
DEVRİMCI DİLE KARŞI, UZLAŞMA DİLİNİN DAYATILMASI
Demokratik Cumhuriyet, İmralı'nın projesi değildir. Demokratik Cumhuriyet bir devlet projesidir. Ve çok kimse bilmez; bu projeyi ilk dillendiren, Orhan Kotan'dır. Rizgari’nin liderlerinden biri. Önemli bir yazar şair ve aktivist idi. Am...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (28)


İKTİDAR PAYLAŞIMI
Fuat Önen
İKTİDAR PAYLAŞIMI
Kürdistan ulusal kurtuluş mücadelesi dediğimiz; Kürt millet hakikati ve Kürdistan hakikati üzerinden yürüyen, bir mücadeledir. Bu mücadelede hedef nedir? Bizim bir ülkemiz var adı Kürdistan. Biz bir milletiz, bu millet bu ülkede devletleşmelidir. Ken...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (44)


SEÇİMLER VE TARİFSİZ TARZI SİYASET
Fuat Önen
SEÇİMLER VE TARİFSİZ TARZI SİYASET
Tariflerden uzaklaşmak, aynı zamanda stratejik düşünmekten de uzaklaşmaktır. Onun için siz de izliyorsunuzdur; Kuzey Kürdistan'daki Kürt siyasi hareketler ve Türkiye'deki muhalif hareketler, stratejik bir akıldan yoksun olarak, sürekli taktik...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (88)


KÜRDİSTAN DEVRİMİ İÇİN DEVRİMCİ PARTİ
Fuat Önen
KÜRDİSTAN DEVRİMİ İÇİN DEVRİMCİ PARTİ
Birleşik Kürdistan’ı savunmak da  bağımsız Kürdistan'ı savunmak da dediğim gibi devrimci bir görevdir. Şimdi Kürdistan devriminin potansiyeli gerek Türkiye solcuları açısından gerek dünya komünistleri yani Komintern açısından anlaşılmı...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (96)


FUAT ÖNEN’IN “AYRILIKÇI YAZILAR – 1” KİTABI ÜZERİNE TÜRKİYELİ BİR KOMÜNİSTTEN DEĞERLENDIRMELER
admin
FUAT ÖNEN’IN “AYRILIKÇI YAZILAR – 1” KİTABI ÜZERİNE  TÜRKİYELİ BİR   KOMÜNİSTTEN  DEĞERLENDIRMELER
Kitabı okumak Özgür Kürdistan hedefini politik faaliyetin baş köşesine oturtmuş politik bir faaliyetin parçası olan bir Komünist Devrimci olarak benim için çok öğretici ve eğitici olmuştur. Referans yayınlarından çıkan “Ulusal Sorun'da komü...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (199)


TAHRİBATIN SEBEBİ KADER PLANI DEĞİIL, DEVLET PLANIDIR
Fuat Önen
TAHRİBATIN SEBEBİ KADER PLANI DEĞİIL, DEVLET PLANIDIR
Yani bir doğa olayında bile, jenosidal bir enstrüman olarak kulla-nılan, bir devlet planı var. Bu devlet planını gizlemek için, ikide bir ka-der planı diyorlar. Dini demagojilere başvuruyorlar. Oysa Türk devletinin ve Türk devleti yöneticilerinin, Os...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (38)


BU DEVLETE KARŞI CİDDİ HAYAL KIRIKLIKLARI, KALKIŞMALAR BEKLEMEMEK LAZIM
Fuat Önen
BU DEVLETE KARŞI CİDDİ HAYAL KIRIKLIKLARI, KALKIŞMALAR BEKLEMEMEK LAZIM
Kürdistanî siyasetinin görevi, bu sistemi teşhir etmek ve bu devleti Kürdistan'dan çıkarmaya çalışmaktır. Kürdistan'dan çıkarmaya çalışırken de bunu tüm yönleriyle teşhir etmek görevimizdir. Bunun yerine devletle uzlaşma arayışı, devletten re...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (128)


MEVCUT İKTİDAR, SEÇİMLERİ ERTELEYEBİLİR Mİ?
Fuat Önen
MEVCUT İKTİDAR, SEÇİMLERİ ERTELEYEBİLİR Mİ?
Şu anda, ciddi bir paralel devlet yapısına sahiptir mevcut iktidar. Paralel bir ekonomiye sahipler. Paralel güvenlik güçlerine, paralel yargıya yani devletin bütün sahalarında paralel örgütlenmeleri var ve kendi kanunlarını hiçe sayarak, devlet yönet...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (112)


ÖFKEYİ, BİLİNCE DÖNÜŞTÜRECEK OLAN, ÖRGÜTTÜR.
Fuat Önen
ÖFKEYİ, BİLİNCE DÖNÜŞTÜRECEK OLAN, ÖRGÜTTÜR.
Dolayısıyla; anlayışından, niteliğinden, yapmaya çalışacaklarından, bağımsız birlik çağrıları; evet iyi niyetlidir. Bütün Kürtlerin belki gönlünden geçen iyi niyetli bir çağrıdır. Ama yani bu çağrılar artık geride kalmalıdır. Özel somut hedefli; anla...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (166)


ALGI YÖNETİMİ
Fuat Önen
ALGI YÖNETİMİ
Bu devletin yönettiği topluluk da bu fikre yabancı değil, büyük ölçüde içselleştirmiştir. Yani devletin bu planını, büyük ölçüde içselleştirilmiş bir Türk toplumu var. Öyle ki elbette ki içinde devrimcileri, sosyalistleri, ilericileri vardır. Ama ağı...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (99)


Page 1 of 22First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next   Last   
soap2day