|
|
Admin admin posted on December 28, 2021 11:28
Modernite öncesi aidiyetler var, bunlar aşiret aidiyetidir, köy aidiyetidir, yerel bölge aidiyetidir, tarikat aidiyetidir. Moderinite döneminde üst aidiyetler var, bu üst aidiyetler esas itibaren iki üç tanedir, yani birisi ulus aidiyeti, ülke aidiyeti onun altında da sosyolojik olarak sınıfsal aidiyeti vardır. Kürdistan toplumunda tarihsel olarak alt aidiyetler çok güçlüdür En önemli nedenlerden biri Kürdistan ın yakın doğunun merkezi ülkesi olması ve dünyadaki bütün işgalcilerin uğradığı, talan ettiği ve savaşların sürdürüldüğü bir saha olmasıdır. Eğer bu alt aidiyetler bu kadar güçlü olmasaydı bu kavim bugüne taşınamazdı. Yani bunlara alt aidiyet derken bunları küçümsediğim için söylemiyorum. Sosyolojik olarak alt aidiyetler olarak tanımlıyorum ve bu alt aidiyetlerin güçlü olması da moderinite dönemine kadar bizim için çok büyük bir şanstır. Eğer bu alt aidiyetler olmasaydı şu anda Kürt milleti diye bir millet ortada olmayacaktı.
Moderiniteye geçişle birlikte bu alt aidiyetler üst aidiyetlerin güçlenmesine engelleyici bir rol oynuyorlar. Yani eğer aşiret aidiyeti ulus aidiyetinin önündeyse bu ulus aidiyetini zayıflatır.
Modern partiler bu üst aidiyetleri güçlendirmek için vardırlar. Dünyanın her tarafında Fransız devriminden bu yana siyasi partiler bu üst aidiyetler üzerinden siyaset yaparlar. Devletleşenler artık sınıf aidiyetiyle siyaset yaparlar, devletleşemeyenlerde devletleşinceye kadar ulus ve ülke aidiyeti üzerinden siyaset yürütürler. Bizde maalesef parti aidiyeti eski alt aidiyetler gibi güçlü bir hale geldiler. Önce bir parti kuruyoruz, kurduğumuz zaman aslında bu parti ulusal bağımsızlık için bir araçtır, ya da devrim için bir araçtır niyetiyle kuruyoruz. Kurduktan sonra o partiyi korumak ulusun bağımsızlığından daha önemli bir hale geliyor. O partinin yerel iktidarını ulusal iktidarın ötesinde sahipleniyoruz.
There are currently no comments, be the first to post one!