×
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
admin
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
Zinarê Xamo Salek dîsa pir zû derbas bû ! Aslan, sal dîsa zû derbas bû, me hew dît 9ê adarê hat jî. Ez û Hêvî îro dîsa bûn mîvanê te. Tu rastiyê dixwazî min ji bîr kiribû. Lê do ne pêr, nizanim çawa bû, wek heft kes ji min ra bibêjin, ”ma qe...

Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
admin
Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
Welatê me Kurdistan ji derveyî îradeya gelê me bi çar perçeyan ve hatîye perçe kirin. Eve nêzîkî sed salîye ku Tirkîye, Îran, Iraq û Sûrîye , di meseleya  Kurdistanê de hemû pirs û pirsgirêkên di navbera xwe de datînin alîyekî û bi hevdu re pla...

Radio Ashti
admin
Radio Ashti
Sipasdarê birayê Haci KardoxiAştî û Radio Ashtî me, sipasdarê dost û hevalên ku bi sebir 4 saetan li me guhdarî kirin û em bi tenê nehiştin im. Mixabin derfet nebû ku bersîvên temama pirsan bidim. Em di têkoşîna rizgarîya neteweyî de bi hev re n...

19 sal zû derbas bûn
Zinare Xamo
Sal zû derbas dibin, min hew dît salek din jî derbas bû û wa ye dîsa 9ê nîsanê hat. Erê pismamo, 19 sal di ser wefata te ra derbas bûn. Îro dîsa ez û Hêvî bûn mîvanên te. Lê vê carê em ne bi tenê bûn, Mumtaz Aydin Roza Kurdî, Erdal Kurdman, ez û Hêvî...

Xwezî gorr bihata zimên
Zinare Xamo
Xwezî gorr bihata zimên
Aslan, sal zû derbas dibin, me tew nedît 18 sal çawa derbas bû. Îro ez û Hêvî dîsa bûn mîvanê te. Li ber serê te me bi hesreteke kûr û bi xemgîniyeke mezin rojên borî yad kirin. Me bîstekê qala te kir. Hêvîyê got, qey qismet û nesîbê te ev ax, ev gor...

Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Fuad Onen
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne. Li gorî rayedarên Sîstema Serwerîya Tirk, ev şer ji bo wan mijara bekayê (mayin-nemayinê) ye. H...

Me îro silavek da gorra hevalekî pir ezîz !
Zinare Xamo
  Mehmet Aslan Kaya 17 sal berê di rojeke wiha da di 51 saliya xwe da ji nişka ve, bêyî ku kesî nerehet bike, bêyî ku haya kesî pê xe wek çirayekê vemirî û çû gerdûneke din. Mirina wî ne malbata wî tenê, bi sedan, bi hezaran kesên ev kurdê fed...

Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Zinare Xamo
Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Min got pismam sal zû dibuhirin, 16 sal derbas bûn. Hemû dost û hevalên te, zarokên te dersa matamatîkê dida wan, xortên te alîkariya wan dikirin hemû mezin bûne û di civata Swêd da hatine der û meqamên muhîm, ji bo gelê xwe xebatên pir baş dikin. &n...

Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Fuad Onen
Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Di sîyeseta Kurdistanê de du problemên esasî hene. Yek jê, taleba desthilatîya navendî lawaz e, taleba jêr desthelatîye, bi tirkî ”alt îktîdar” ew taleb xurt e. Lê taleba desthelatîyên navendî lawaz e. Sedemek ji, ku sernîvîsa vê panelê j...

Serxwebûna Kurdistanê
Fuad Onen
Serxwebûna Kurdistanê
Sîyeseta partî, rêxîstin,saziyên bakurê Kurdistanê dev ji hedefa serixwebûnê berda ye. Ji delva hedefênserxwebûnê, otonomî, federalî an demokrasî te parastin. Di vir de anormalîyekheye. Yanî îro ji her demê betir taleba serxwebûn û yekîtîya Kurdistan...

Page 1 of 6First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  Next   Last   
20

Pêlkurd ayrılkçı bir siyasi hareket. Kuzey batı kürdistanda ayrılıkçı siyasi hareketin bağımsız bileşik kürdistan hedefinin teorik siyasi arka planını  oluşturmaya çalışan ve bu çerçevede siyasi bir harekete dönüşmeye çalışan bir hareket.

Öyle bilinen klasik örgütler gibi bir hiyerarşik yapısı klasik bir örgüt yapısı yok. Biribirine güvenen ve bu temel hedefte anlaşan farklı geleneklerden gelen arkadaşların oluşturduğu bir insiyatiftir.

Bende o kollektifitenin bir parçasıyım yani sözcüsü yada başkanı lideri falan değilim. O komitenin bir parçası olark bu hareketin içerisinde yer alıyorum.

KÜRTLERDE MILLILIK, KÜRTLERDE MILLIYETÇILIKTEN ÇOK KÜRT SIYASETINI BU KONUDA SORGULAMAMIZ LAZIM. 
Kürtler işgalcilerine karşı sürekli bir mücadele içinde olmuşlardır. Şimdi 150 yıldır işgalcilerine karşı ulusal bir mücadele yürüten bir milletin milliyetçiliğe uzak  durduğunu sörlemek zordur.

Son dönemi dikkatle izlersek yani son dönemde iki tane önemli olay var. Biri 2014 te peşmergenin Kobaniye geçişi Kürdistanın her dört parçasında dünyanın her tarafındaki kürtler arasında bir milli ruh oluşturmuştur. 2017 deki bağımsızlık referandumu yine kürdistanın her dört parçasında ve dünyanın her tarafındaki kürler arasında bir milli dalga yaratmıştır ve bir bağımsızlık ruhunu yükseltmiştir. Dolaysıyla burada kürtlerde millilik kürtlerde milliyetçilik ten çok kürt siyasetini bu konuda sorgulamamız lazım.


Kürdistan da kürt halkının içinde kürt milleti içinde millilikten uzak duruyorlar gibi bir durum yok. Ancak bu halka bu millete önderlik iddiasında olanların bu potansiyeli doğru dürüst değerlendirmediklerini düşünüyorum. Bununda bir kaç temel nedeni ver. En önemlisi şudur 1945 ten bu yana yani Kürdistan demokrat partiler  kurulduktan sonra kürdistan meselesi bu dört işgalcı devletlerin içinde çözülecek bir mesele olarak ele alınmaya başladı Kürt siyasi önderleri tarafından. Ikinci olarak o zamana kadar ayrılıkçı olan kürt siyasl hareketleri birden bire otonomist olmaya başladılar.

Bu az bir zamanda değil yani 1945 ten 2000 e kadar getirirsen 55 yıl süren bir siyaset tarzıdır. Kuzey batı Kürdistanda 1970 li yıllarda bu damar kırıldı. Onun yerine ayrılıkçı bir kürt siyasi hareketi gelişti. 1980 gelindiğinde 10-11 tane örgüt vardı. Bunlardan 9-10 tanesi ayrılıkçı idi. Bağımsız bileşik Kürdistan şiarı tüm  bu   örgütlerimizin ortak şiarıydı. 2000 e geldiğimizde  yeni bir kırılma yaşandı bu sefer  yeniden kuzey batı Kürdistanda da devlet içi çözümler öne çıkmaya başladı. Bu bazen otonomı   bazen de federasyon oldu en sonunda türkiyenin demokratikleştirilmesi oldu.

Milliyetçilik kavramı bir üst anlatı değildir, yani mesela komünizm, sosyalizm bir üst anlatıdır. Hayatın her yönüne, her yanına ilişkin bir bakış açısı ifade eder. Liberalizm böyle bir anlayıştır (üst anlatı). Milliyetçilik kendi başına farklı bir üst anlatı değildir, bütün bu üst anlatılarla bir tür dirsek teması halindedir. Dolayısıyla bir Liberalin milliyetçilikten anladığıyla bir komünistin milliyetçilikten anladığı ya da bir dindarın milliyetçilikten anladığı aynı şey değildir.

Çok farklı milliyetçilik tanımlamaları var, en revaçta olanı ise siyasal yapıyla toplumsal yapıyı eşitlemeye çalışmaktır.

Şimdi son yıllarda bazı arkadaşlar biz milliyetçiyiz demeye başladıktan sonra herkesi siz niye milliyetçi değilsiniz diye suçlamaya eleştirmeye başladılar.

Bunu bu ideolojik çerçeveden kurtarmamız lazım. Bizim tartıştığımız konu siyasal bir meseledir, bölünmüş, parçalanmış, işgal edilmiş ülkenin kurtuluşu hakkında ne tür bir programa sahipsiniz? Bu programlar üzerinden tartışmamız lazım.

Kendilerini milliyetçi gören, kabul eden birçok arkadaşımız Türkiye’nin demokratikleşmesinin iyi bir şey olduğunu savunuyor. Kendisini milliyetçi kabul etmeyen birçok arkadaşımız da, Kürdistan ayrılıp bağımsız bir devlet olarak birleşmeden bu meselenin çözülemeyeceğini söylüyorlar. Dolayısıyla burada bir karmaşa var. Bu karmaşadan çıkmanın yolu bence bu meseleyi siyasi olarak tartışmaktır.

Kürt milletinin özgürlüğünü, kurtuluşunu nerede görüyorsunuz, bu da başlangıçta da söylediğim gibi iki farklı siyaset tarzına tekabül eder. Biri devlet içi çözümlere odaklanan siyaset tarzıdır bunu savunanların da önemli bir kısmı kendilerini milliyetçi olarak tanımlıyorlar. Birde Kürdistan meselesinin çözümünün bu devletlerin sınırları içinde mümkün olmayacağını Kürdistan meselesinin yeni sınarlar talebi olduğunu, milli sınırların oluşması gerektiğini ve bu milli sınırlar içinde bağımsız bir devlet kurulması gerektiğini savunanlar var. Ben bunlardan biriyim, ben Kürdistan meselesinin, bir toprak ve iktidar meselesi olduğunu söylüyorum, biliyorum ve savunuyorum. Bu toprak ve iktidar meselesiyse bunun çözümü de Bağımsız Birleşik Kürdistan’dır diye düşünüyorum.

Şimdi bunu siyasal programlar üzerinden tartışırsak birlikte ne yapabileceğimizi , ne yapamayacağımızı da anlarız, birlikte gidebileceğimiz yolun nereye kadar olduğunu da açık hale getirebiliriz. Ama bu siyasal programlardan koparılıp kim milliyetçi kim daha fazla milliyetçi kim milli, bu çerçevede sürdürülen bir tartışmanın bize çok fazla yarar getirdiğini düşünmüyorum.

Şimdi bu konuda özellikle Kuzeybatı Kürdistan’da komünistlere sosyalistlere çok sert eleştiriler yöneltiliyor, onlar enternasyonalizm diyerek ulusal bağımsızlık meselesini görmediler falan diyorlar. Bu doğrusu Kuzeybatı Kürdistan’daki komünistlere yönelik haksız bir ithamdır. Yani 70 ‘li 80 ‘li yıllarda da komünistler bekleyelim proletarya kurtulsun, enternasyonal bizi kurtaracak diye bir şey söylemediler. O zaman da Bağımsız Birleşik Kürdistanı savundular ve 1920- 45 trendini bir kenara bırakırsak ( çünkü1920-45 trendinde Kürt siyaseti ayrılıkçı idi ) Yeniden ayrılıkçılığı Kürt siyasetine taşıyanlar da Kürdistanlı sosyalistler, komünistlerdir. Ve 1970’ler de bağımsızlık bayrağını Kürdistan da yükselten bu sosyalistler, komünistlerdir.

Şimdi komünizme, sosyalizme karşı olabilirler arkadaşlar, oturulur ideolojik olarak tartışırlar, iktisadi sistemini tartışırlar, demokrasisini, her bir şeyini tartışabilirler. Ama Kuzeybatı Kürdistan’da sosyalistler, komünistler 1970 ‘li 1980 ‘li yıllarda da Bağımsız Birleşik Kürdistan hedefi ile siyaset yürütüyorlardı ve şu yanlış algıdan da kurtulmak lazım komünizm , ezilen ulusların kurtuluşunu dünyada sosyalizmin kurtuluşu ertesine bırakan bir dünya görüşü değildir.

Dünyanın her tarafında ulusal kurtuluş mücadelesine öncülük edenler içinde yer alanlar komünistlerdi. Bu Cezayir’de de böyledir Gine’de de böyledir Vietnam‘da da böyledir.

Şimdi son yıllarda solculuk sosyalizm adına Kürdistan bağımsızlık mücadelesinin Türkiye’nin demokratikleşmesine bağlayan çevreler var bana sorarsanız bunların komünist olmakla sosyalist olmakla ilgisi yoktur.

Bizim Kürdistan’da esas tartışacağımız mesele kavram bence Devrimciliktir. Kürdistan’da ulusal özgürlük meselesi bir devrim meselesi midir? Yoksa işgalci devletlerle bir uzlaşma , oturup konuşma, birbirini ikna etme , ortak bir dil bulma meselesi midir? Ben Kürdistan’da ulusal özgürlük meselesinin “Ulusal Demokratik Devrim “ meselesi olduğunu söylüyorum.

İşgalci devletler de ancak bu ulusal demokratik güçlerin birleşerek kendilerini onlara dayatmasıyla Kürdistan’ın, Kürt ulusunun ulusal özgürlüğüne razı olabilirler. Onun dışında son 20 yılda geliştirilen dünyada gelen globalizasyonun 3. büyük dalgasındaki globalist saldırının da etkisi ve işgalci devletlerin Kürt siyasi hareketin içindeki manipülasyonlarının da sonucu olarak gelen bu uzlaşmacı ortak dil arayıcı siyaset tazının bizi bir yere götüremeyeceğini düşünüyorum.

Posted in: Tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

SAVAŞ DÖNEMİNDE; HUKUK SUSAR, GÜÇ KONUŞUR.
Fuat Önen
SAVAŞ DÖNEMİNDE; HUKUK SUSAR, GÜÇ KONUŞUR.
Kürdistani siyasetin bundan çıkaracağı dersler var: Yani birincisi, bu 13 yılda, doğru dürüst hazırlanmadığımız anlamına geliyor bu. Yani 13 yılda, binlerce Kürt gencinin kanıyla kazanılmış bazı mevziler var idi. Bugün bu mevzilerin, tehdit ve teh...

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
Fuat Önen
ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TARAFLARIN BİRBİRLERİNİ TANIMALARI LAZIM
. Kuzeybatı Kürdistan’daki legal Kürt siyaseti çok kötü bir sınav verdi yani henüz ortada devlet tarafından çizilen bir çerçeve olmadan sırasıyla ”muhatap biziz, muhatap biziz, bizi de muhatap alın” diye sıraya girdiler. Oysa bu mes...

YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Fuat Önen
YA DEVRİM, SAVAŞI ÖNLER YA DA SAVAŞ, DEVRİME YOL AÇAR.
Bölgede ve belki de dünyada, devrimci dinamiklerin en fazla faal olduğu ülke Kürdistan'dır. Maalesef; egemen siyaset tarzı, egemen siyaset sınıfımız, bu gerçekliğin uzağındadır. Ama doğrular inatçıdır ve biz de bu doğruları inatla savunmaya, bütü...

Modernite
Fuat Önen
Modernite
Buradan bir devrim çıkmaz. Önce onu söyleyelim. Bu bir karşı-devrimdir! Kime karşı, karşı devrim? Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesinde kalan ezilen uluslara karşı bir karşı-devrimdir. Türkiye'deki Sosyalist - Komünist Harekete karşı, bir kar...

TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Fuat Önen
TÜRK DEVLETİ'NIN KÜRDISTAN'A DÖNÜK SINIR SEFERİ
Kürdistan'daki savaş, esas savaş dinamiği, işgalci-sömürgeci devletlerdir. Bu çok uzun süren, bir işgal olduğu için zaman zaman bu geriler, zaman zaman tırmandırılır. Ama savaş durumu, işgal sürdüğü müddetçe devam eder. 2015, özellikle Temmuz'...

DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Fuat Önen
DÜNYA NİZAMININ DAĞILMASININ KÜRDISTANA ETKİLERİ
Bundan sonraki dönem için ben: “Bağımsız Birleşik Kürdistan'ı hedefleyen devrimci partilerin, örgütlerin daha fazla güçleneceğini, Kürdistan’ın bütün parçalarında, özellikle; Kuzeybatı Kürdistan’da da bağımsızlıkçı düşüncenin da...

KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
Fuad Onen
KÜRDİSTAN TARİHİNDE, 1925 HAREKETİ
1925 ayaklanması dini bir hareket miydi, milli bir hareket miydi? Bunu (bu tartışmaları) yapanlar, esas itibariyle kolonyalistlerdir. Bu hareket milli bir harekettir. Dini motifleri yaygın olarak kullanılmıştır. Hareketin öncüsü, Nakşibendi şeyhidir....

KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Fuat Önen
KÜRDİSTAN DEVRİMİ, SÜREKLİ DEVRİM OLMAK ZORUNDADIR
Bir parçada başarı kazanmak Kürdistan meselesini çözmez. O başarının kalıcı olması için bir sürekli devrim anlayışına sahip olmamız lazım. Yani Güney Kürdistan'da, bir federal yapı olunca, Güney Kürdistan kurtulmuş olmuyor. Kürdistan meselesi, bi...

KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Fuat Önen
KÜRDİSTAN'DA DEVRİMCİ SİYASET
Lenin'in bir sözü var: “Zincirde öyle bir halka var ki o halkayı tuttuğun zaman, bütün zinciri kontrol edersin.” Kuzeybatı Kürdistan için söylersem: “Bu halka, devrimciler örgütünün oluşturulmasıdır.” Bu oluşturulmadığı...

AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Metin Sandalci
AYRILIKÇI YAZILARIN İKİNCİ CİLDİ ÜZERİNE
Bu denli kesin tanımlamalar üzerinden oluşmuş siyasal hedef ve perspektiflerin teorik-pratik etkisi, ikili bir görevle karşı karşıyadır. Bir taraftan yenilgi ve yılgınlıklardan oluşmuş egemen siyaset tarzının etkilerini yıkmak, diğer taraftan devrimc...

Page 1 of 26First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next   Last   
123movies