×
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
admin
Îro dîsa li ser gorra te bûm !
Zinarê Xamo Salek dîsa pir zû derbas bû ! Aslan, sal dîsa zû derbas bû, me hew dît 9ê adarê hat jî. Ez û Hêvî îro dîsa bûn mîvanê te. Tu rastiyê dixwazî min ji bîr kiribû. Lê do ne pêr, nizanim çawa bû, wek heft kes ji min ra bibêjin, &rdquo...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (1453)


Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
admin
Li himberî êrîşên dagirkeran em hêza xwe bikin yek
Welatê me Kurdistan ji derveyî îradeya gelê me bi çar perçeyan ve hatîye perçe kirin. Eve nêzîkî sed salîye ku Tirkîye, Îran, Iraq û Sûrîye , di meseleya  Kurdistanê de hemû pirs û pirsgirêkên di navbera xwe de datînin alîyekî û bi hevdu re p...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (1908)


Radio Ashti
admin
Radio Ashti
Sipasdarê birayê Haci KardoxiAştî û Radio Ashtî me, sipasdarê dost û hevalên ku bi sebir 4 saetan li me guhdarî kirin û em bi tenê nehiştin im. Mixabin derfet nebû ku bersîvên temama pirsan bidim. Em di têkoşîna rizgarîya neteweyî de bi hev re ...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2829)


19 sal zû derbas bûn
Zinare Xamo
Sal zû derbas dibin, min hew dît salek din jî derbas bû û wa ye dîsa 9ê nîsanê hat. Erê pismamo, 19 sal di ser wefata te ra derbas bûn. Îro dîsa ez û Hêvî bûn mîvanên te. Lê vê carê em ne bi tenê bûn, Mumtaz Aydin Roza Kurdî, Erdal Kurdman, ez û Hê...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2107)


Xwezî gorr bihata zimên
Zinare Xamo
Xwezî gorr bihata zimên
Aslan, sal zû derbas dibin, me tew nedît 18 sal çawa derbas bû. Îro ez û Hêvî dîsa bûn mîvanê te. Li ber serê te me bi hesreteke kûr û bi xemgîniyeke mezin rojên borî yad kirin. Me bîstekê qala te kir. Hêvîyê got, qey qismet û nesîbê te ev ax, ev gor...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2672)


Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Fuad Onen
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.
Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne.Dewleta Tirkîyê, li sê parçeyê Kurdistanê şerekî tûnd û dagirkerane dimeşîne. Li gorî rayedarên Sîstema Serwerîya Tirk, ev şer ji bo wan mijara bekayê (mayin-nemayinê) ye. H...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2860)


Me îro silavek da gorra hevalekî pir ezîz !
Zinare Xamo
  Mehmet Aslan Kaya 17 sal berê di rojeke wiha da di 51 saliya xwe da ji nişka ve, bêyî ku kesî nerehet bike, bêyî ku haya kesî pê xe wek çirayekê vemirî û çû gerdûneke din. Mirina wî ne malbata wî tenê, bi sedan, bi hezaran kesên ev kurdê...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (2715)


Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Zinare Xamo
Mirinê pir zû tu ji nav me bir lê navê te nemir e
Min got pismam sal zû dibuhirin, 16 sal derbas bûn. Hemû dost û hevalên te, zarokên te dersa matamatîkê dida wan, xortên te alîkariya wan dikirin hemû mezin bûne û di civata Swêd da hatine der û meqamên muhîm, ji bo gelê xwe xebatên pir baş dikin. &n...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (4337)


Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Fuad Onen
Xusûsîyetên Rojhilata Nêzîk
Di sîyeseta Kurdistanê de du problemên esasî hene. Yek jê, taleba desthilatîya navendî lawaz e, taleba jêr desthelatîye, bi tirkî ”alt îktîdar” ew taleb xurt e. Lê taleba desthelatîyên navendî lawaz e. Sedemek ji, ku sernîvîsa vê panelê j...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (4410)


Serxwebûna Kurdistanê
Fuad Onen
Serxwebûna Kurdistanê
Sîyeseta partî, rêxîstin,saziyên bakurê Kurdistanê dev ji hedefa serixwebûnê berda ye. Ji delva hedefênserxwebûnê, otonomî, federalî an demokrasî te parastin. Di vir de anormalîyekheye. Yanî îro ji her demê betir taleba serxwebûn û yekîtîya Kurdistan...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (4880)


Page 1 of 6First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  Next   Last   
10

"Eğer Kürdistan parlamentosu yoksa Türklerin kurdukları sandıklara gidip oy vermek Kürtlere haramdır."

Rûdaw

Hêvîdar Zana

Fuat Onen

H.Z: Yeşil Sol Parti'nin programında, daha iyi anlaşılması için HDP'nin de programı diyelim, “Biz Türkiye milletleri içerisinde Kürtlerin de temsilciyiz deniyor”. Sizce HDP'nin programı Kürtleri temsil etmek için yeterli midir?

Fuat Onen: Öncelikle HDP Kürt milletini temsil etmiyor, böyle bir iddiaları da yok. HDP diyor ki: Biz bir Türkiye partisiyiz, bir Kürt veya Kürdistan partisi değiliz. İkincisi, Yeşil Sol Parti HDP'nin seçimlere girebilmesi için bir şemsiye partidir. Bütün bu sürecin esası Emek ve Özgürlük İttifakı'dır. Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP ve 5 küçük Türkiyeli sol partiden oluşan bir ittifak. HDP'nin kendisi de partiler koalisyonudur. HDP'nin içinde de 4 Türkiyeli sol parti bulunmaktadır.

Yani, bu ittifak (Emek ve Özgürlük İttifakı) içinde toplamda 9 Türkiyeli parti seçimlere dahil oluyor. Fakat bu partilerin hiçbirisi de Kürtleri temsil etmiyor. Zaten asıl tehlikeli olan da 30 milyon Kürdün seçimlerde ve siyasette temsil edilmiyor olmasıdır.

Kürtlerin %40'ı oyunu HDP/PKK çizgisine vermektedir; fakat o çizginin kendisi bir Kürt partisi olmadığını, bir Türkiye partisi olduğunu söylemektedir.

H.Z: Kürtlerin temsilinin HDP'nin içinde mümkün olmadığını söylüyorsunuz. Peki Kek Fuat HDP'ye oy veren 6 milyon Kürdün böyle bir temsiliyet istediğini varsayamaz mıyız? İstekleri bu olamaz mı?

Fuat Onen: HDP'ye oy veren insanlar HDP'yi bir Kürt partisi olarak görüyorlar. Fakat HDP zihniyeti ve HDP yönetiminin zihniyeti bir Türkiye partisi olduklarını ve sadece birtakım reform talepleri olduğunu söylüyor. HDP, gövdesi Kürt fakat başı Türkiyeli olan bir partidir.

Zaten asıl çelişki de buradadır: 6 milyon Kürdün oyunu alıyorlar fakat Türkiyeli bir siyaset yürütüyorlar. Bir örnek vereyim: HDP'nin 67 parlamenteri var ve bunların 26'sı Kürt'tür. HDP'nin 41 parlamenteri ise Kürt değildir. Peki her cümlesine "demokratik" sözüyle başlayan HDP Kürtlere, "Parlamenterlerimizin %60'ı Kürt değil fakat yine de oyunuzu istiyoruz" diyebilmiş midir?

HDP'lilerin sözlerinin ve yaptıklarının birbirleriyle hiçbir alakası yoktur ve tutarsızdır. Herhangi bir demokratik tavra sahip olduklarını söylemek güçtür. HDP, Türkiyeli bir zihniyetle Kürtleri Türkiye'ye doğru çekmek ve onları Türkiye'ye entegre ederek asimilasyonu sürdürmek istiyor.

Bir partinin Kürtlerin temsilcisiyim demesi için Kürt milletinin taleplerini dillendirmesi ve bu milletin temsilcisi olduğunu kabul etmesi gerekir. HDP ne açıkça Kürt milletinin temsilcisi olduğunu kabul ediyor ne de Kürt milletinin taleplerini dile getiriyor.

Programlarında (seçim bildirgelerinde de) "Demokratik Ulusun İnşası"ndan söz ediyorlar. Bu şekilde Türkiye vatandaşlarından bir millet yaratmak istiyorlar. Bütün işgalci Türk partileri "Tek devlet, tek millet, tek ülke" derken HDP de "Demokratik-tek devlet, demokratik-tek millet ve demokratik-tek ülke" diyor.

Peki acaba HDP Diyarbakır'daki taraftarlarını toplayıp onlara Türkiye'de tek milletin mi yoksa Kürt milletinin de içinde olduğu birden çok milletin mi olduğunu sorsa ne cevap alır? HDP'nin bunu önce kendi taraftarlarına sorması gerekir. Demokratik Ulus'la Türkiye vatandaşlarından bir ulus yaratmaya çalışıyorlar ve burada da Kürt ulusunun varlığını inkar ediyorlar.

Yeşil Sol Parti'nin programı bir açıdan Alman Yeşillerinin programına benzerken bir yandan da Türkiye'nin işgalciliğini meşrulaştırıyor. Ha Tayyip Erdoğan "tek millet" dedi ha Mithat Sancar. Üstelik sorarsanız Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu da kendi ülkelerinin ve milletlerinin demokratik olduğunu söyleyecektir.

Bu zihniyetle, Kürtleri Türkiye ulusunun bir parçası yapan bir zihniyetle Kürtler temsil edilebilir mi? Edilemez.

H.Z: Peki sayın Önen, size göre çözüm nedir? Kürtlerin ne yapması gerekmektedir? Sandığa gitmemeleri çözüm müdür?

Fuat Onen: Türkiye'de iki seçim vardır. Biri başkanlık ötekisi de parlamento için. Türkiye'deki sisteme göre seçilen devlet başkanı kendisine bir hükümet kurmaktadır. Ne HDP ne de Yeşil Sol devlet başkanlığına talip değildir, yani yönetmeye talip değildirler. Peki, eğer yönetmeye talip değilsen, devletin yönetilmesinin ortaklığına talip değilsen, programında belirttiğin talepleri ne şekilde yerine getireceksin?

Baştan bu yana bu tavırları Kürdistanî çizginin dışındadır. Peki Kürt milleti ne yapmalıdır? Şimdi eğer bu seçim parlamentonun oluşması içindir, bizim de milli bir parlamentomuz yok. Kürdistan'da bir milli bir parlamentomuz olsaydı, biz de seçimlere katılacaktık, kendi parlamentomuzu oluşturacaktık. Bu nedenle Kürdistan'da bir parlamento varolana dek, Kürtlerin Türk seçimleri için sandık başına gitmeleri HARAM'dır.

Kürt milletine çağrım sandığa gidip oy kullanmamaları ve kendilerini harama bulaştırmamalarıdır.

Sandığa gittiğiniz zaman işgalci devletin varlığını Kürdistan'da meşrulaştırmış olursunuz. Çünkü bu şekilde sandığa gittiğinizde, "Bu devlet bizim de devletimizdir. Biz de demokratik bir anlayışla sandık başına gideceğiz ve bu devleti değiştireceğiz" demiş oluyorsunuz.

Kürdistanî siyasetinin vazifesi, bu devleti Kürdistan'dan çıkarmaktır; bu devleti güzelleştirmek, onu güzel bir biçimle Kürt milletine sunmak değil. Esas olarak Kürdistanî siyasetin seçimler konusundaki tavrı açıktır.

H.Z: Kürdistanî siyasetten bahsettiniz. Kürdistanî partiler de şimdi ortak bir tavırla HDP'nin yanında yer alıyorlar, görüşmeler sürüyor. Onlar da renkler içinde bir renk olarak seçimlere katılıyorlar. Bu söylediklerinize göre onların bu tavrı da beyhude bir tavır mı olmaktadır?

Fuat Onen: Sadece beyhude bir tavır değil, aynı zamanda Kürdistanî değerlerin uzağında bir tavırdır. İsimlerine yazık! Bazılarının isimlerinin içinde "Kürdistan", bazılarının isimlerinin içinde ise "sosyalist, komünist" lafzı bulunuyor. Fakat zaten 7-8 tanesi 2014'ten bu yana HDP'nin peşindedir, onlarla hareket etmektedir. Her bir seçimde ya bir belediye başkanlığı ya da parlamenterlik veriliyor onlara, onlar da HDP'nin peşine takılıyorlar. PAK ve PSK gibi kalan partilerin de HDP ve DBP'yle Kürdistanî Seçim İttifakı bahsinde görüş alışverişinde olduklarını duyuyoruz.

Kürdistanî Seçim İttifakı'nın oluşması mümkün değildir. Kürdistan'da bir parlamento yoktur ki seçim için bir ittifak yapılsın.

Türk Devleti Kürdistan'ın üç parçasını bombardımana devam ederken, Kürdistan'ını yıkıcı bir deprem vururken, 10-12 milyon Kürt evsiz barksız kalmışken Kürdistanî İttifak oluşmuyor fakat her ne hikmetse seçimler için Kürdistanî İttifak'a gidiliyor. Bu Kürdistanî İttifak değildir; bu koltukların ve çıkarların ittifakıdır.

Geçen hafta programınızı dinliyordum. HDP'yi de dahil ederek diyebiliriz ki şu an sözünü ettiğimiz partiler bir iradeye, seçimler için bir iradeye sahip değildir. HDP Millet İttifakı'nı beklemekteydi; Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday yapınca HDP de aday çıkarmayacağını söyledi. Hâlâ da cumhurbaşkanlığı için bir tavırları yoktur. HDP Millet İttifakı'nı, adı Kürdistanî olan partiler de HDP'yi beklemektedir.

Seçimlerin yapılmasına bir buçuk ay kalmış olmasına rağmen sözünü ettiğimiz Kürdistanî partilerin başkanları çıkıp, "Seçimleri boykot edebiliriz, HDP ile beraber hareket edebiliriz ya da kendimiz olarak seçimlere girebiliriz" demektedirler. Seçimlere bir buçuk ay kalmışken seçimler konusunda bu partilerin bir tavırları olmadığını görmekteyiz.

Bu Kürdistanî hatta uygun tavır değildir. Kürdistanî hat Türkiyeli bir partiyle parlamenter pazarlığı ve ittifak yapmaz. Bu partilerin gücünün olmadığını ve kendi güçleriyle parlamenter olamadıklarını biliyoruz. Bu partilere, "Öyleyse parlamenter olmayın. Parlamenter olmak zorunda mısınız?" diye soruyoruz. Bunun yerine Kürdistanî bir çabayı savunun, Kürdistanî bir alternatifi Kürt milletinin önüne çıkarın diyoruz.

H.Z: Çok teşekkürler sayın Fuat Onen. Pêlkurd sorumlusu, siyasetçi Fuat Onen İstanbul'da konuğumuzdu, kendisine teşekkür ediyoruz.

01-04-2023

(Kürtçe roportajın Türkçe çevirisi)

Posted in: Tirki

Comments

There are currently no comments, be the first to post one!

Post Comment

Name (required)

Email (required)

Website

Netanyahu, HAMAS’ı Yok Etmek, Gazze’yi, İnsansızlaştırmak İstiyor.

Netanyahu, HAMAS’ı Yok Etmek, Gazze’yi, İnsansızlaştırmak İstiyor.
Bağımsız Birleşik Kürdistan’da, Kürdistan coğrafyası, bütün Ermenilere açık olmalıdır. Ve bunlar, belli bir yerde, çoğunluk oluşturup özerklik talebinde bulunurlarsa, haklarıdır. Kürdistan devleti, buna karşı çıkmaz. Çünkü biz bu toprakların ka...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (320)


Sungur Savran’ın “Devrimi” ve T.C. Hakikati

Sungur Savran’ın “Devrimi” ve T.C. Hakikati
1919-23 savaşı, etnik temizlik ve jenosidal hedefli ve pratikli bir savaştır. Bu nedenle devrimci değil, gerici bir harekettir. Komintern’in İkinci Kongresini referans alan komünistler, İttihatçı-Kemalist önderlikle savaşmalıydılar. 1918-23 ...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (416)


TÜRK SİYASETİ, 1925 KÜRİSTAN BAŞKALDIRISINA NİYE SALDIRIYOR?
admin
TÜRK SİYASETİ, 1925 KÜRİSTAN BAŞKALDIRISINA NİYE SALDIRIYOR?
1926’da, İngiltere ile Türkiye niye anlaştılar? Bu aslında 1925 ayaklanmasından çıkardıkları sonuçtur. Türkiye şunu anladı: Yani Kuzeyde 1925 ayaklanması gibi bir ayaklanma varken, Güney Kürdistan zaten, İngilizlere-Osmanlılara karşı; işte...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (324)


KÜRDİSTAN DAVASINDA VE ÖLÜMLERİNDE, YAZGILARI BİRLEŞMİŞ, İKİ SİYASI LİDER.
admin
KÜRDİSTAN DAVASINDA VE ÖLÜMLERİNDE, YAZGILARI BİRLEŞMİŞ, İKİ SİYASI LİDER.
Saîd Elçî ve Sait Kırmızıtoprak, dünya görüşleri, yaşam tarzları, hatta bir ölçüde kültürleri farklı olmasına rağmen, Kürtlük ve Kürdistan davasında yazgıları birleşmiş iki kadrodur. İki Kürdistan yurtseveridir. Bunların yazgılarının ilk birleştiği y...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (341)


BU SAVAŞ, KÜRDİSTAN’I NASIL ETKİLEYECEK?
admin
BU SAVAŞ, KÜRDİSTAN’I NASIL ETKİLEYECEK?
ABD, Türkiye'yi de gözden çıkarmış değil. Ancak ABD, Türkiye'yi kendi emperyal planlarının bir parçası haline dönüştürmek isteyecektir. Türkiye buna direnirse; ABD, bunun alternatifini arayacaktır. Ya Türkiye'nin içinde arayacaktır ya da ...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (454)


HAMAS OPERASYONUNDAN ÇIKARTILACAK DERSLER
admin
HAMAS OPERASYONUNDAN ÇIKARTILACAK DERSLER
Gerek Yakın Doğu’da, gerek Orta Doğu'da; savaşların, acıların, yoksullukların temel nedeni, çizilen siyasi sınırlardır. Yakın Doğu’da siyasi sınırlar değişmeden, barışın gelmesi mümkün değildir. Orta Doğu'da da siyasi sınırlar değ...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (909)


TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TARİHİ, BİR DARBELER TARİHİDİR
admin
TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TARİHİ, BİR DARBELER TARİHİDİR
Devrim reform ilişkisi hakkında Lenin’de, Marx'ta, bütün siyasal önderlerin kitaplarında, konu çok açıktır. Bu kitaplara da gerek yok. İnsan devrimciyse, bunun reformla ilişkisini anlamak çok zor değildir. Ama zaten kendisi reformcuysa ona ...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (459)


KUZEYDOĞU SURİYE PROJESİ, GÜNDEME GELDİĞİNDEN BU YANA; BİZ, GÜNEYBATI KÜRDİSTAN’DA; AFRİN'İ, SERÊ KANÎYÊ’Yİ ve GIRÊ SÎPÎ’Yİ KAYBETTİK
admin
KUZEYDOĞU SURİYE PROJESİ, GÜNDEME GELDİĞİNDEN BU YANA; BİZ, GÜNEYBATI KÜRDİSTAN’DA; AFRİN'İ, SERÊ KANÎYÊ’Yİ ve GIRÊ SÎPÎ’Yİ KAYBETTİK
Bu devletlerin bizimle olan hukuku, düşmanlık hukukudur. Kanunla, hukukla falan hiçbir ilişkisi yoktur. Her dört parçada da göstermeliktir: Kanun, hukuk, demokrasi, İslamcılık, işte bilmem Baasçılık, bunların hepsi göstermeliktir. Esası, hepsinin ort...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (511)


SORUN, IRAK DEVLETİ'NİN NE TÜR BİR DEVLET OLDUĞU YA DA OLACAĞI MESELESİDİR
admin
SORUN, IRAK DEVLETİ'NİN NE TÜR BİR DEVLET OLDUĞU YA DA OLACAĞI MESELESİDİR
Umarım, Kerkük'te, Türkiye kontrolündeki Türkmenlerle İran, Irak'ın birlikte kontrol ettiği Arapların, Kürdistanlılara yaptığı bu saldırı, Güney Kürdistan'daki siyasi partililerimizi yeniden düşünmeye sevk eder. Henüz, kazanılmış, garanti...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (549)


TÜRKLER'DE 3, KÜRTLER'DE 2 TARZ-İ SİYASET
admin
TÜRKLER'DE 3, KÜRTLER'DE 2 TARZ-İ SİYASET
Bu yüzyılda Türk devleti bir tek Kürdistan'da savaşmıştır. Evet son birkaç yıldır askerlerini Libya ve Suriye'ye gönderiyorlar ama 2010'a kadar Türk devletinin savaşına baktığınız zaman ABD için Kore'ye bir tugay gönderip, 1974 Kıbrıs...
Hejmara şirova (0)   Lê nerin (960)


Page 1 of 25First   Previous   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next   Last   
123movies